Smartlog v3 » MissHotPants » Sorthøj
Opret egen blog | Næste blog »

MissHotPants

Damen med det totalt løgnagtige navn

Sorthøj

23. Mar 2007 14:21, MissHotPants

Veninden fra Frederikshavn havde lyst til at aflægge sporadisk besøg her til formiddag. Hun var naturligvis velkommen, så et par timer efter hun havde vækket mig dukkede hun op. Vi benyttede lejligheden til at drage mod City Syd for at få erhvervet lidt provianter til weekenden. På vejen hjem tog vi turen over Hasseris, og da tiden var på vores side guidede jeg hende op på Sorthøj. Her var der noget jeg gerne ville vise hende som hun endnu ikke havde set.

Når man kommer derop, bliver man overrasket over synet. Man kan ikke blive andet end betaget af den udsigt man har over næsten hele fjorden deroppe fra. Jeg syntes det er et lille smørhul, som indbyder til at man til sommer trasker op med picknick kurv og tæppe. Måske vi gør det når varmen er over os. På dagen i dag var der ikke den bedste udsigt, men stadig nok til at man kunne blive betaget.

Sorthøjudsigt

Men faktisk er det ikke kun udsigten deroppe som er betagende. Sorthøj rummer også en ganske interessant historie. Da man i slutningen af 90erne besluttede sig for at udnytte denne bakketop til bebyggelse måtte man indstille det for en stund. Under bakken og jordoverfladen lå der nemlig stenalderhistorie gemt. Aalborg Historiske Museum blev tilkaldt, og de fandt rigeligt.

Sorthøj viste sig at være en fordumstid beboelsesplads som nød udsigten tilbage i 2350-2000 før Kristus. Faktisk rammer den en tid, som også kaldes "dolketiden". Den tidlige del af den endda. Man fandt ud over et væld af flintaffald, fladhuggede pilespidser, flinsegle og flindolke intet mindre en 23 langhuse, grubehuse, ildsteder og brønde. Aalborgområdet er en flintestens produktions drømmested, idet der især omkring kridtgruben er store mængder af netop flint. På Sorthøj var det uden tvivl flinten som var den store beskæftigelse for mange tusinde år siden.

I dag er udgravningerne færdige, og der er opført beboelse. Der er igen folk som nyder godt af den storslåede udsigt og de grønne områder omkring den. Man kan med det blotte øje ikke se, at her har der været en hel lille by førhen... og dog. For kigger man rundt, ligger der stadig nogle store gamle sten, og på en af plænerne kan man stadig se en af de gravhøje som de hårdtarbejdende forfædre har opført. Tænk sig at få både udsigt og historie med ved et huskøb.

Links til dette indlæg

  1. http://www.google.dk/search?hl=da&rls=SUNA%2CSUNA%3A2006-... ( 7. May 2007)
  2. http://www.google.dk/search?hl=da&q=sorth%C3%B8j&meta= ( 7. May 2007)

Tags

Arkiv